Ο αστρονομικός μισθός του CEO της Disney εξόργισε την εγγονή του συνιδρυτή...


Πόσο μπορεί να αξίζει ένα διευθύνον στέλεχος μεγάλης εταιρείας; Αρκετά, αν κρίνουμε από την περίπτωση του CEO Disney, Bob Iger, ο μισθός του οποίου αν μη τι άλλο προκαλεί ίλιγγο.
Ο εν λόγω κύριος, λοιπόν, έλαβε 66 εκατ. δολάρια το 2018, μια αμοιβή που απείχε παρασάγγας από το μισθό του μέσου εργαζόμενου της Disney. Για το 2019 ο μισθός του θα είναι κατά τι μικρότερος, μόλις στα 35 εκατ. δολάρια…
Αυτό ακριβώς στηλίτευσε η Abigail Disney, εγγονή του συνιδρυτή Roy Disney (με το μερίδιό της στην εταιρεία να ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια), η οποία τουίταρε ότι τα νούμερα αυτά είναι εξωφρενικά και ότι κανένας CEO δεν αξίζει να πληρώνεται τόσο πολλά χρήματα και να πληρώνεται 500 φορές περισσότερα χρήματα από τον μέσο υπάλληλο της Disney.
Η Abigail, που είναι φιλάνθρωπος και δημιουργός ταινιών, ανέφερε ότι η εταιρεία κερδίζει τόσα χρήματα που δεν δικαιολογείται να μην δώσει στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους της παχυλές αυξήσεις, όπως αύξηση 15% στο ημερομίσθιο (προερχόμενη από μία αντίστοιχη μείωση του παχυλού μισθού του Iger) ή ένα εφάπαξ μπόνους. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι υπάλληλοι του πάρκου κοιμούνται στο αυτοκίνητό τους...

Ωστόσο, η Disney υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ισχυριζόμενη ότι έχει κάνει «ιστορικές επενδύσεις» όσον αφορά τις αμοιβές και το πακέτο παροχών του προσωπικού της (από το 2020 θα καθιερώσει ελάχιστο ωρομίσθιο 15 δολάρια) και ότι η αμοιβή του Iger κατά 90% οφείλεται στην απόδοσή του, η οποία, χάρη στην εξαιρετική δουλειά του, έχει προσδώσει προστιθέμενη αξία στην εταιρεία και στους μετόχους της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό δύο έγχρωμες εργαζόμενες της Disney κατέθεσαν αγωγή εις βάρος της με την κατηγορία ότι συστηματικά πληρώνει χαμηλότερους μισθούς στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Στην αγωγή τους υποστήριξαν ότι η εταιρεία τις πλήρωσε πολύ λιγότερο από τους αντίστοιχους άντρες συναδέλφους τους, για την ίδια δουλειά, με την διαφορά να φτάνει το ποσό των 40.000 δολαρίων το χρόνο.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia