Αχρωμη Coca-Cola για τον... Σύντροφο


Η White Coke, ή αλλιώς «άχρωμη Coca-Cola», παρασκευάστηκε τη δεκαετία του ’40 για λογαριασμό του Ρώσου στρατάρχη Georgy Zhukov.

Ο Zhukov είχε δοκιμάσει το διάσημο αναψυκτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά από μια συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, Dwight D. Eisenhower, φανατικό λάτρη του αναψυκτικού.

Δεδομένου ότι η Coca-Cola συμβόλιζε το απόλυτο σύμβολο του ιμπεριαλισμού, ο Ρώσος στρατάρχης δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να φωτογραφηθεί πίνοντας ένα τέτοιο αναψυκτικό. Δεν δίστασε όμως να ζητήσει από την Coca-Cola να του φτιάξει ένα αναψυκτικό του οποίου η συσκευασία θα παρέπεμπε σε βότκα.

Η επιθυμία του στρατάρχη έφθασε μέχρι τα αυτιά του Αμερικάνου πρόεδρου Harry S. Truman, ο οποίος ζήτησε από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Coca-Cola να διευθετηθεί το θέμα.

Η εταιρεία ανέθεσε στα στελέχη της στο εργοστάσιο στην Αυστρία να παρασκευάσουν το αναψυκτικό χωρίς χρωστικές ουσίες, εκπαραθυρώνοντας την καραμέλα. Όπως και έγινε. Η άχρωμη Coca-Cola συσκευάστηκε σε γυάλινα μπουκάλια (η πρώτη φουρνιά μετρούσε 50 κιβώτια), που έφεραν ένα άσπρο καπάκι και ένα κόκκινο αστέρι στο κέντρο.

Η κίνηση αυτή της Coca-Cola είχε ως αποτέλεσμα να χαλαρώσουν οι κανονισμοί που αφορούσαν την εισαγωγή αγαθών στη ζώνη που έλεγχε η Σοβιετική Ένωση. Ως εκ τούτου, ενώ άλλα προϊόντα χρειαζόταν εβδομάδες για να περάσουν τα σύνορα, τα προϊόντα της αμερικάνικης εταιρείας περνούσαν χωρίς στάση στο τελωνείο…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia