Η άγνωστη ιστορία (και ο ρόλος των δημοσίων σχέσεων) πίσω από μια διάσημη φωτογραφία

Πρόκειται για μια διάσημη και πέρα για πέρα αυθεντική φωτογραφία εργατών που ξεκουράζονται στο διάλειμμά τους, η οποία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια κατασκευής του RCA Building στο Rockefeller Center. Ονομάζεται
Η φωτογραφία απεικονίζει 11 εργάτες (μετανάστες πρώτης γενιάς στην πλειοψηφία τους) να απολαμβάνουν το κολατσιό τους πάνω σε ένα δοκάρι στον 69ο όροφο, 250 περίπου μέτρα πάνω από το έδαφος.
Τραβήχτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1932 (η ταυτότητα του φωτογράφου δεν έγινε ποτέ γνωστή) και δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της New York Herald Tribune, συνοδευόμενη από τη λεζάντα “Lunch atop a skyscraper”, στις 2 Οκτωβρίου.
Η εν λόγω εργασία, τα χρόνια εκείνα, ονομαζόταν «περπάτημα στο ατσάλι», καθότι οι εργάτες κυριολεκτικά περπατούσαν πάνω σε ατσάλινα δοκάρια χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προφύλαξης. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα, καθώς τα χρόνια του Κραχ του '29 οι εργάτες δεν δίσταζαν να κάνουν και τις πιο ριψοκίνδυνες δουλειές.
Ως εκ τούτου, τα ατυχήματα ήταν συχνά όχι μόνο λόγω της κούρασης, δεδομένου ότι οι ουρανοξύστες ψήλωναν δύο με τρεις ορόφους την ημέρα, αλλά και λόγω της απειρίας των νέων εργατών, τα «φίδια» όπως τους αποκαλούσαν, οι οποίοι συχνά παρέσερναν μαζί τους στο θάνατο και άλλους εργάτες.
Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η φωτογραφία ήταν «στημένη» και έγινε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Στα πλαίσια της προώθησης του νέου ουρανοξύστη, η οικογένεια Ροκφέλερ, από τους πρώτους που αξιοποίησαν τις Δημόσιες Σχέσεις, έδωσε εντολή στον φωτογράφο να τραβήξει μια αντισυμβατική φωτογραφία, η οποία θα τραβούσε τα φώτα της δημοσιότητας, όπως και έγινε. Tην επόμενη μέρα ήταν πρωτοσέλιδο και όλοι πια (ιδιαίτερα όσοι ενδιαφέρονταν να νοικιάσουν χώρους, όπως γραφεία εταιρειών) ήξεραν ότι ένας νέος ουρανοξύστης θα ήταν σύντομα κοντά τους.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia