Ανύπαρκτο εστιατόριο... στην κορυφή του TripAdvisor

Ένα περιστατικό το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των κριτικών και της κατάταξης, που παρουσιάζονται από το TripAdvisor, τράβηξε πριν λίγες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας.

O Οουμπαθ Μπάτλερ, ένας νεαρός άγγλος «δημοσιογράφος» του VICE, εξασφάλιζε τα προς το ζην γράφοντας στο Trip Advisor ψεύτικες "κριτικές εστιατορίων," αμειβόμενος με 10 λίρες για την κάθε μία.

Κάποια στιγμή αποφάσισε  να πάει ένα βήμα παραπέρα και να αποπειραθεί να ξεγελάσει την εν λόγω πλατφόρμα. Δημιούργησε λοιπόν ένα ανύπαρκτο εστιατόριο (όπου κάποιος μπορούσε να επισκεφθεί μόνο με ραντεβού – για το λόγο αυτό δεν δημοσιοποίησε τη διεύθυνση, παρά μόνο τηλέφωνο επικοινωνίας), στο υπόστεγο του κήπου του, το οποίο έφθασε να ανακηρυχτεί ως «πρώτο ανάμεσα στα 18.092 καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου», ξεπερνώντας σε δημοτικότητα κορυφαία εστιατόρια της περιοχής.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, το The Shed At Dulwich, το ανύπαρκτο εστιατόριο του Μπάτλερ, που εντωμεταξύ δημιούργησε ιστοσελίδα (διανθισμένη με φωτογραφίες από τα δήθεν πιάτα του – για την παρασκευή τους επιστρατεύτηκε… αφρός ξυρίσματος) και λογαριασμό στο Facebook (όπου πολλοί εκλιπαρούσαν για να κάνουν κράτηση στο κατ’ ευφημισμόν «κορυφαίο», σύμφωνα με το TripAdvisor,  εστιατόριο), αποσπούσε θετικές κριτικές από φίλους και γνωστούς,  που το εξυμνούσαν  χωρίς, φυσικά, να το έχουν επισκεφθεί.

Ποια ήταν η απάντηση του Trip Advisor;  Αφού κατέβασε από την πλατφόρμα του το The Shed At Dulwich, δήλωσε: «Γενικώς οι μόνοι που δημιουργούν ψεύτικες κατατάξεις για εστιατόρια είναι οι δημοσιογράφοι, στην παραπλανητική τους προσπάθεια να τεστάρουν την αξιοπιστία μας».

Φυσικά δεν ήταν μόνο το TripAdvisor που έπεσε στην παγίδα του Μπάτλερ, ο οποίος για να γιορτάσει την επιτυχία του διοργάνωσε ένα πάρτι στο υπόστεγο του κήπου του (συγγνώμη, στο εστιατόριό του) όπου σέρβιρε στους καλεσμένους δήθεν γκουρμέ γεύματα, όλα αγορασμένα από το discount store της περιοχής και ζεσταμένα στο φούρνο μικροκυμάτων. Οντας ενθουσιασμένοι αυτοί, τον ρωτούσαν πότε θα μπορούσαν ξανά να έχουν το προνόμιο να φάνε στο κορυφαίο εστιατόριο του Λονδίνου…
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia