Πρόστιμο 27 εκατ. στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που καλείται να πληρώσει 26,7 εκατ.

Το 2015 είχε επιδικαστεί στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρόστιμο για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική αγορά μπίρας ύψους 31,4 εκατ. ευρώ, όντας το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε μία μόνο εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πριν λίγες ημέρες, μετά την έφεση της εταιρείας, το πρόστιμο μειώθηκε κατά 4,75 εκατ. ευρώ, στα 26,7 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 8,5% του συνολικού τζίρου της. Ωστόσο, η θυγατρική του ομίλου Heineken αναμένεται να προσφύγει εκ νέου, αυτή τη φορά στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να πετύχει την περαιτέρω μείωση του προστίμου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία που φέρνει στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, την Amstel και την Heineken, υπέπεσε –για μία τουλάχιστον 15ετία- σε σωρεία παραβάσεων που ξεπερνούσαν σε διάρκεια την δεκαπενταετία, που αποσκοπούσαν στον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών.

Η διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας άδικη και αβάσιμη την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ ανέφερε ότι σήμερα το μερίδιο της εταιρείας περιορίστηκε από το 73% το 2000 (90% στις αρχές της δεκαετίας του ’90), σε περίπου 50%.

Πρωτεργάτης της μηνυτήριας αναφοράς υπήρξε η μπίρα Βεργίνα, η οποία στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αποπειράθηκε να βγάλει μία ελληνική μπίρα. Τότε τα προβλήματα που αντιμετώπισε, από την θυγατρική της Heineken, δεν άργησαν να φανούν και έφθασαν μάλιστα σε σημείο να απασχολήσουν και τον διεθνή Τύπο.

Τι ακριβώς είχε γίνει; Οι χονδρέμποροι επιστρέφουν το προϊόν δηλώνοντας ότι «κινδυνεύει το σπίτι τους», το τηλεφωνικό κέντρο της ζυθοποιίας γίνεται αποδέκτης απειλητικών τηλεφωνημάτων, πολλοί εργαζόμενοι αποχωρούν αδυνατώντας να απορρίψουν δελεαστικές προσφορές από ανταγωνιστές, οι διανομές σαμποτάρονται με άδειασμα καυσίμων από τα φορτηγά, αρκετά φορτηγά συνεργαζόμενων διανομέων καταστρέφονται, ενώ κυκλοφορούν και φήμες ότι πίσω από τη νέα μπίρα βρίσκονται Τούρκοι.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πριν λίγα χρόνια επιβλήθηκε στην μητρική Heineken από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της σε καρτέλ στην ολλανδική αγορά μπίρας, το οποίο συντόνιζε τις αυξήσεις των τιμών και ασκούσε έλεγχο με αθέμιτες πρακτικές στα κανάλια διανομής της μπίρας, με σκοπό να μοιράζουν την αγορά μεταξύ τους τα μέλη του καρτέλ.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia