Mezoura. Πουκάμισα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του άντρα

Άρωμα παλιάς Αθήνας θέλουν να φέρουν δύο νέοι επιχειρηματίες, ο Γιάννης Στεφανίδης και ο Νίκος Πουλόπουλος προσπαθώντας να αναβιώσουν τηn τέχνη της ραπτικής. Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, εκεί που κάποτε στεγάζονταν τα καλύτερα ραφτάδικα της χώρας, οι δύο τους έχουν δημιουργήσει το δικό τους ατελιέ.

Η Μezoura δημιουργήθηκε από τους δύο νέους σε μια προσπάθεια να «χαρτογραφήσουν» τι γίνεται στο κομμάτι των custom ενδυμάτων στο εξωτερικό και να προσφέρουν στον σύγχρονο άντρα μοναδικά κομμάτια, προσφέροντας συνολικά μια καλύτερη εμπειρία ένδυσης, αλλά κρατώντας παράλληλα όλη τη ζεστασιά και την υψηλή ποιότητα των παλιών ραφείων, την οποία «κληρονόμησαν» απ’ τον παππού του Νίκου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Οι δύο τους είπαν όχι στην μαζική μόδα που θέλει τα εργοστάσια να παράγουν χιλιάδες ίδια κομμάτια, και με αρωγό την εμπειρία του Νίκου στο κομμάτι της ένδυσης, όντας ιδιοκτήτης ενός από τα πρώτα μαγαζιά-ραφεία μόδας στην Αθήνα, και τις γνώσεις του Γιάννη πάνω στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δημιούργησαν τη Μezoura, μια εταιρεία που σου δίνει τη δυνατότητα να ράψεις το δικό σου πουκάμισο όπως εσύ το επιθυμείς εύκολα και γρήγορα!

«Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να έχει κάθε άντρας μια ντουλάπα γεμάτη με πουκάμισα που πραγματικά αγαπά, πουκάμισα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του, με χαμηλό κόστος και πρωτίστως εύκολα» εξηγούν οι δύο τους, αν και όπως τονίζει στο Fortunegreece o Γιάννης, οι δυσκολίες στην αρχή ήταν πολλές και κυρίως αφορούσαν στα τεχνικά κομμάτια της κατασκευής των ρούχων. Χρειάστηκε χρόνος, αρκετό διάβασμα και έρευνα, ώστε να μπουν τα «πρώτα» λιθαράκια και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.

Τη στιγμή που οι περισσότερες βιοτεχνίες και τα καταστήματα κλείνουν εξαιτίας της κρίσης, οι δύο τους αντιστάθηκαν και πήραν ένα μεγάλο ρίσκο εν μέσω capital controls, το οποίο όλα δείχνουν πώς μπορεί να τους δικαιώσει, αφού ήδη έχουν καταφέρει να αποκτήσουν σταθερή πελατεία.
«Τα περισσότερα ραφτάδικα στην Ελλάδα κλείνουν επειδή αποβιώνει ο ράφτης. Το νέο ρεύμα tailored ρούχων (που κατασκευάζονται με τη χρήση της τεχνολογίας) έχει μια ανοδική πορεία παγκοσμίως. Στην Ελλάδα είμαστε οι πρώτοι που το τολμήσαμε. Δεν μας φοβίζει που τα μαγαζιά ρούχων κλείνουν, γιατί εμείς δεν πουλάμε απλώς ένα ρούχο, αλλά πουλάμε την προσωπική εμπειρία του να φοράς ένα ρούχο το οποίο είναι από το Α μέχρι το Ω φτιαγμένο για εσένα» προσθέτουν.

Πώς ακριβώς λειτουργεί
Οι πελάτες της Mezoura μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους πουκάμισο στα μέτρα τους από μόλις 64€. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαλέξουν ένα από τα υφάσματα των εταιρειών Accorn, Liberty και Brisbane Moss, σχήμα γιακά, μανσέτα, κουμπιά και μονόγραμμα και να δουν σιγά σιγά το πουκάμισο τους να «ράβεται», αφού οι επιλογές τους απεικονίζονται live σε 3D μοντέλο. Το πουκάμισο Mezoura είναι μοναδικό, προσαρμοσμένο στο μέγεθος κάθε πελάτη, όπως εξηγούν οι ιδρυτές της εταιρείας. Οι πελάτες βρίσκουν το μέγεθος τους, είτε ακολουθώντας βήμα-βήμα τον οδηγό μέτρησης ενός πουκαμίσου που ήδη έχουν, είτε κλείνοντας ένα προσωπικό fitting session στο showroom της εταιρείας για τους πιο «διστακτικούς».

Για όσους ανησυχούν πώς δε θα μπορούν να «επιστρέψουν» ένα κομμάτι που ράφτηκε για εκείνους σε περίπτωση που δε τους κάνει, ο Γιάννης εξηγεί πώς η ομάδα τους δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό πατρόν σε σύστημα cad για κάθε πελάτη ξεχωριστά έτσι ώστε να πετυχαίνουν κάθε φορά την τέλειο εφαρμογή, ενώ προσφέρουν απεριόριστες δωρεάν επιδιορθώσεις για να επιτευχθεί ένα τέλειο αποτέλεσμα. Και για να μην υπάρξουν και στο μέλλον τα ίδια προβλήματα, οι μετρήσεις (πατρόν) αποθηκεύονται στο λογαριασμό των πελατών για εύκολες μελλοντικές αγορές.

Σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν tailored πουκάμισα, pochette και παπιγιόν και σύντομα η εταιρεία ετοιμάζεται να μπει και στην αγορά κοστουμιού – ξανά στα μέτρα του καθενός.

Από τον υπολογιστή στη ντουλάπα σας
Η διαδικασία της δημιουργίας του πουκάμισου θυμίζει τις παλιές εποχές, όπου οι άντρες έψαχναν τους καλύτερους για να ράψουν ένα κομμάτι, όμοιο του οποίου δεν θα υπάρχει. Η ομάδα προμηθεύεται τα υφάσματά από τους μεγαλύτερους βρετανικούς παραγωγούς υφασμάτων και η παραγωγή τους γίνεται εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, τα κομμάτια ράβονται σε μικρές αθηναϊκές βιοτεχνίες, στις οποίες το προσωπικό εργάζεται πυρετωδώς για να παρέχει το καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε ο πελάτης να επιστρέψει ξανά. Όπως εξηγεί ο Γιάννης, ο σύγχρονος άντρας θέλει να έχει μοναδικά κομμάτια στη γκαρνταρόμπα του και έτσι εξηγείται η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.


Πηγή: απόσπασμα από www.fortunegreece.com
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia