Κατεβάζει ρολά η εταιρεία ένδυσης Φωκάς.

Αίτηση πτώχευσης αναμένεται να καταθέσει η εταιρεία ένδυσης Φωκάς στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η εταιρεία προχωράει στη συγκεκριμένη κίνηση, λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας και της έξωσής της –ιδιοκτησίας Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας (στην οποία οφείλει 1,2 εκατ. ευρώ)- από το κτήριο της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.
Η Φωκάς διαθέτει παρουσία στο λιανεμπόριο από το 1936, οπότε τα τρία αδέρφια Απόστολος, Λέανδρος (σημερινός πρόεδρος της εταιρείας) και Οδυσσέας Φωκάς, ίδρυσαν την Βεργόπουλος, έχοντας αρχικά δραστηριοποιηθεί ως μικροπωλητές στην ιστορική στοά Σαούλ της Θεσσαλονίκης. Το 1958 η εταιρεία απέκτησε τη σημερινή της επωνυμία, ενώ το 1978 εγκαινιάστηκε το πολυκατάστημα 7.500 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν «συνδέσει» την εταιρεία με το πλούσιο κοινωνικό έργο της.
Η Φωκάς, αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, αποτελούσε μία από τις πιο δυναμικές ελληνικές εταιρείες που βρίσκονταν στο «κατώφλι» της Σοφοκλέους. Το 2008 η αλυσίδα διέθετε οκτώ πολυκαταστήματα σε όλη τη χώρα, ένα «στοκατζίδικο» στην Αθήνα και απασχολούσε 1.500 άτομα.  Ωστόσο, το 2010, άρχισαν για την εταιρεία τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Τη συγκεκριμένη χρονιά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ζημιές ύψους 7,6 εκατ. ευρώ από κέρδη άνω των 210 χιλ. ευρώ το 2009.
Δυστυχώς για την εταιρεία, η εικόνα δεν έμελλε να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Οι υψηλές δαπάνες διοικητικής λειτουργίας, η κατακόρυφη αύξηση των υποχρεώσεων και η ραγδαία πτώση των πωλήσεων αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό μείγμα για την εταιρεία, το μέλλον της οποίας ήταν πια εξαιρετικά δυσοίωνο.
Σήμερα σε λειτουργία παραμένουν, μετά την έξωση από το κτήριο της Τσιμισκή, ένα κατάστημα στο Σύνταγμα και ένα ακόμη στον Βόλο.

Εικάζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευση του capital.gr, η Φωκάς χρωστά στους εργαζομένους 6,5 εκατ. ευρώ (μισθοδοσία και αποζημιώσεις), στο Δημόσιο 2,7 εκατ. ευρώ, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς περίπου 2 εκατ. ευρώ, σε τράπεζες 42,8 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές-πιστωτές 17,5 εκατ. ευρώ.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia