Ένας συμπατριώτης μας που ήθελε να γιορτάσει μια ειδική περίσταση επισκέφθηκε ένα εστιατόριο στην Ολλανδία που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin, για να κλείσει τραπέζι και συγχρόνως να βολιδοσκοπήσει το χώρο.
Στην είσοδο του εστιατορίου ήταν ένας κύριος που αφαιρούσε μια σειρά από πέτρινα τουβλάκια του πεζοδρομίου (έχουν χώμα από κάτω, βγαίνουν και μπαίνουν εύκολα) για να βγάλει το καλώδιο που είχε περάσει κάτω από τα τούβλα και τροφοδοτούσε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που είχε στην μπροστινή τζαμαρία. Ηταν ο ιδιοκτήτης και chef του μαγαζιού. Ήταν λίγο κουρασμένος και καθώς σηκώθηκε όρθιος έπιασε την μέση του γιατί αν και εύκολη δουλειά, απαιτεί γονάτισμα για αρκετή ώρα.
Στον προθάλαμο του εστιατορίου ήταν τέσσερις νεαροί σερβιτόροι που συζητούσαν ''ελέγχοντας'' από μακριά τους λίγους πελάτες (μόλις δύο παρέες) που γευμάτιζαν εκείνη τη στιγμή στην σάλα.
Πιάνοντας μαζί του την κουβέντα, μαθαίνει ότι ξηλώνει την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση γιατί ο συντηρητής ήταν άρρωστος. Τότε πήρε το θάρρος να τον ρωτήσει το προφανές (αν και ο ίδιος, γνωρίζοντας τι «παίζει» στην Ολλανδία, μάλλον γνώριζε την απάντηση): ''Γιατί όμως κάθεστε και κουράζεστε εσείς σαν ιδιοκτήτης και μάλιστα κάποιας ηλικίας και δεν βάζετε κάποιον από τους νεαρούς σερβιτόρους να το κάνει;"
Και τότε έρχεται η απάντησή του, με πλατύ χαμόγελο που υποδήλωνε την αποδοχή του στα εργασιακά θέματα: ''Αν πω στους σερβιτόρους να το κάνουν, αύριο θα ψάχνω για προσωπικό συν ότι δεν αποκλείεται να μου κάνουν αναφορά και να τρέχω''.
Οι εργασιακοί ρόλοι σε αυτή τη χώρα είναι ξεκάθαροι και το στοιχείο του multitasking δεν υπάρχει (αν και σίγουρα θα υπάρχουν και εκεί εξαιρέσεις). Ο καθείς πληρώνεται για να κάνει κάτι συγκεκριμένο (αυτό που ορίζει η σύμβασή του) και όλοι το σέβονται.
Φεύγοντας από το μαγαζί, δεν θα μπορούσε παρά να κάνει στο μυαλό του τις απαραίτητες συγκρίσεις με την Ελλάδα. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στο ότι κανένας από το προσωπικό δεν έσπευσε να βοηθήσει (κάποιοι εδώ θα επικαλεστούν το ελληνικό φιλότιμο – μιλάμε εξάλλου για ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin, με το προσωπικό να είναι άψογα ντυμένο), αλλά στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στη χώρα μας.
Διαβάστε ακόμα: Μετά αναρωτιούνται γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό... {alertInfo}
Τι να έλεγε ο ήρωας της ιστορίας μας στον Ολλανδό; Ότι στην Ελλάδα πολλές φορές οι υπάλληλοι εστιατορίου, café, ξενοδοχείου κάνουν δουλειές εκτός των αρμοδιοτήτων τους μετά από απαίτηση των επιχειρηματιών (αν δεν τις κάνουν, την επομένη θα ψάχνουν για δουλειά), όπως ηλεκτρολογικές, υδραυλικές και ξυλουργικές εργασίες, βάψιμο, σκάψιμο, κλάδεμα έως και μόνωση ταράτσας ή τσιμεντάρισμα αυλής;