Το «κίνημα της πετσέτας» επεκτείνεται και στην Τουρκία

Στην επέκταση του «κινήματος της πετσέτας» και εκτός Ελλάδος, και συγκεκριμένα στην Τουρκία, αναφέρεται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Cumhuriyet” αλλά και άλλων τουρκικών εφημερίδων. Το «Κίνημα Πετσέτας», ή havlu hareketi όπως ονομάστηκε στη Τουρκία που ξεκίνησε στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες ενάντια στην κυριαρχία των ξαπλώστρων από τις επιχειρήσεις στις παραλίες, έχει εξαπλωθεί και στην Τουρκία, τονίζουν τα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για μια παλαιότερη υπόθεση. Συγκεκριμένα, το 2017, για παραλία του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, η οποία είχε δοθεί σε επιχειρηματία, πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες των κατοίκων που ζητούσαν πίσω τις ακτές τους.

Τον περασμένο μήνα, έγινε νέος διαγωνισμός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Γενική Διεύθυνση Διατήρησης Φυσικών Πόρων, με τους κατοίκους να συγκεντρώνουν λεφτά ώστε να πάρουν εκείνοι την άδεια για να διαχειρίζονται τη δική τους ακτή. Το ποσό ωστόσο του διαγωνισμού ήταν εξωφρενικό κοντά στα 56 εκατ. λίρες, για τις δυνατότητές τους, αφού αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. 

Ως εκ τούτου, δεν μπόρεσαν να πάρουν την άδεια λειτουργίας της παραλίας κι έτσι επιδόθηκαν σε διαδηλώσεις για να «πάρουν πίσω» το κομμάτι αυτό του αιγιαλού. Η ομάδα που αποτελείται από την GÜDODER, η οποία ιδρύθηκε το 2017 για την προστασία του κόλπου, και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις συγκεντρώθηκε στο κέντρο του Τσεσμέ και πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας.

Διαβάστε ακόμα: Social media vs ξαπλώστρες & ομπρέλες σημειώσατε 1

Να σημειωθεί ότι «ελεύθερες» παραλίες δεν έχουν μείνει ούτε στην Κωνσταντινούπολη ούτε στις τουριστικές περιοχές του Νότου, δηλαδή σε Μαρμαρίδα, Αλικαρνασσό, Αττάλεια, με τις τιμές για ξαπλώστρες και ομπρέλες να ποικίλουν. Ενδεικτικά, στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν παραλίες στις οποίες το σετ ξαπλώστρας – ομπρέλας στοιχίζει περίπου 20 – 23 ευρώ, μεγάλο ποσό για τον μέσο Τούρκο, ενώ σε άλλες το εισιτήριο απλής εισόδου μπορεί να είναι περίπου 3,3 ευρώ, χωρίς όμως στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται ξαπλώστρα ή ομπρέλα, οι οποίες νοικιάζονται ξεχωριστά. 

Πηγή: άρθρο της Βίκυς Καραντζαβέλου στο TravelDailyNews

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia