Gia... giamas. Ενα κρυφό διαμάντι...

Hidden gems (κρυμμένα διαμάντια). Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός εντυπωσιακού προορισμού ή προϊόντος που ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες του αγοραστή. 

Ένα τέτοιο «κρυμμένο διαμάντι» ανακαλύψαμε το καλοκαίρι, μαζί με τη σύζυγο, σε ένα συμπαθητικό καφέ στην Αίγινα, όταν αναζητήσαμε κάτι δροσιστικό για να ξεδιψάσουμε. Τότε, ο συμπαθητικός και ευγενικός ιδιοκτήτης μας πρότεινε έναν χυμό, μια ροδακινάδα, τον οποίο ομολογώ δεν είχα ακούσει ξανά: τον Gia…giamas. Από την πρώτη κιόλας γουλιά η σύζυγος αναφώνησε: «Μόλις δοκίμασα τον πιο γευστικό χυμό που έχω πιει ποτέ!!». Οντως, για μία στιγμή αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατό να μην έχω ακούσει/δει ποτέ ένα τέτοιο εξαιρετικό προϊόν, το οποίο μάλιστα στο πάτο είχε πολύ μικρά κομματάκια από ροδάκινο.

Από καθαρά επαγγελματική διαστροφή έψαξα για την ελληνική αυτή εταιρεία και διαπίστωσα ότι όχι μόνο είχε μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθεί αλλά και ότι, σε πείσμα των δύσκολων καιρών,  αποτελεί ένα μοντέρνο success story. 

Η έμπνευση για τα αναψυκτικά Gia…giamas ξεκίνησε στη Σάμο, από μία λεμονιά σε ένα μικρό κήπο. Εκεί η γεννημένη το 1927 γιαγιά Μαρίκα μάζευε την κατάλληλη εποχή κάθε χρόνο τα πιο ζουμερά λεμόνια και παρασκεύαζε σπιτική λεμονάδα (σε μια εποχή όπου όλες σχεδόν οι γιαγιάδες έφτιαχναν βυσσινάδα), με την οποία «δρόσιζε» τα παιδιά της και μετέπειτα τα τρία εγγόνια της που έπαιζαν έξω από την αυλή της, τους φίλους τους αλλά και όλη τη γειτονιά. 

Μερικές δεκαετίες μετά, το 2015, ο Κωνσταντίνος, ο Ζαφείρης και ο Γιώργος Αγαδάκης, τα τρία εγγόνια της γιαγιάς Μαρίκας, έχοντας μακρά εμπειρία στο χώρο της καφεστίασης αλλά και ενθυμούμενα εκείνες τις όμορφες και ανέμελες στιγμές, αποφάσισαν να συνεχίσουν την παράδοση και βασιζόμενοι στη μυστική συνταγή της γιαγιάς τους, έβγαλαν στην αγορά τη δική τους λεμονάδα, από 100% ελληνικά φρούτα και χωρίς την προσθήκη συντηρητικών. Το όνομα αυτής αποτελεί ωδή στην γιαγιά Μαρίκα (αλλά και στη λέξη «γεια μας»): Gia…giamas, με το πρόσωπό της να γίνεται το σήμα κατατεθέν των παραδοσιακών αναψυκτικών.

Σήμερα η προϊοντική γκάμα της σαμιώτικης Gia...giamas, που δικαίως έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς, περιλαμβάνει γεύσεις όπως λεμόνι, ροδάκινο, μανταρίνι, ρόδι με πράσινο μήλο, πανδαισία 9 φρούτων και λεμόνι με φράουλα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε μπουκάλι των 600 gr. είναι πλούσιο σε βιταμίνες (κάθε μπουκάλι λεμονάδας περιέχει 54 λεμόνια, κάθε μπουκάλι ροδακινάδας 43 ροδάκινα, ενώ η μανταρινάδα «απαιτεί» 180 μανταρίνια), βγάζει 24 ποτήρια των 300ml και χαρακτηρίζεται από εποχικότητα (π.χ. η μανταρινάδα προσφέρεται από Οκτώβριο έως Μάρτιο).

Στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα Gia…giamas σε πάνω από 1.500 σημεία, ενώ στο εξωτερικό (η αρχή έγινε από έναν Ιταλό τουρίστα που τα γεύτηκε στη Ρόδο) έχουν ήδη παρουσία σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, το Κατάρ, η Αγγλία και η Ρουμανία.

Αν δεν έχετε γευτεί ακόμα αυτό το hidden gem, αυτόν τον φυσικό, παραδοσιακό χυμό, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο καφέ, αναζητήστε τον. Θα με θυμηθείτε…

Οσον αφορά την γιαγιά Μαρίκα, είναι πλέον 95 χρονών και ζει στο Καρλόβασι, απολαμβάνοντας όμορφες και χαρούμενες στιγμές κοντά στα αγαπημένα της παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia