Το ντουλαπάκι του συνοδηγού και η άγνωστη ιστορία του...

Πάντα είχα την απορία γιατί στα αυτοκίνητα το ντουλαπάκι του συνοδηγού οι Αμερικάνοι το αποκαλούσαν glove compartment (box). Πρόσφατα λοιπόν έμαθα ότι το ντουλαπάκι αυτό, στο οποίο σήμερα τοποθετούμε τα έγγραφα του οχήματος (π.χ. δίπλωμα, άδεια κυκλοφορίας, κάρτα καυσαερίων), είχε φτιαχτεί πριν έναν και πλέον αιώνα για διαφορετικό όμως σκοπό. 

Γυρίζουμε λοιπόν το χρόνο πίσω, στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν τα γάντια ήταν το απαραίτητο αξεσουάρ για να οδηγήσεις το «ανοικτό» αυτοκίνητο, που ήταν εκτεθειμένο στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.   

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα γάντια ήταν πάντα στεγνά από τη βροχή και την υγρασία, δημιουργήθηκε ένας χώρος για τη φύλαξή τους. Ο όρος μάλιστα glove compartment (θήκη για τα γάντια) προήλθε από δύο γυναίκες-οδηγούς, τις Penelope Keith και Dorothy Levitt, οι οποίες προέτρεπαν τους αυτοκινητιστές να έχουν διάφορα ζευγάρια γαντιών μαζί τους για κάθε περίπτωση. 

Το πρώτο glove box τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο γύρω στα 1915 σε ορισμένα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας Pierce-Arrow, για να ακολουθήσουν τα κατοπινά χρόνια και οι άλλες αμερικάνικες αυτοκινητοβιομηχανίες. 

Διαβάστε ακόμη: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τους υαλοκαθαριστήρες διακεκομμένης λειτουργίας

Τις επόμενες δεκαετίες το glove box μετακινήθηκε προς τη θέση του συνοδηγού (από το κέντρο του ταμπλό), έγινε πιο «πληθωρικό» (μπορούσε να φιλοξενήσει αναψυκτικά και μπίρες) και διέθετε και λαμπάκι προκειμένου, όταν άνοιγε, να μπορούσε να «ανιχνευτεί» το περιεχόμενό του (καταργήθηκε, για λόγους κόστους, από τα περισσότερα μοντέλα τη δεκαετία του 2000).


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia