Το success story των Τρικάλων


Τα Τρίκαλα θα έπρεπε να ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Μία πανέμορφη και «έξυπνη» πόλη, που δεν βρίσκεται σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη, αλλά στην Ελλάδα και η οποία επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι όταν υπάρχει όραμα και θέληση, όλα μπορούν να γίνουν. 
Μία πόλη που, χάρη στην σωστή αξιοποίηση των προγραμμάτων, συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα χάρη στην ανατρεπτική της, για τα ελληνικά δεδομένα, σκέψη και προσέγγιση.
Αξίζει να δούμε κάποια πράγματα γι’ αυτήν την πόλη-κόσμημα και το πώς κατάφερε μέσα στα τελευταία 10 χρόνια να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της, αλλά και να μπει στον τουριστικό χάρτη:
Ø Τα Τρίκαλα ήταν η πρώτη ελληνική πόλη με ασύρματο δίκτυο, μια εξέλιξη που μέσω της γνώσης άνοιξε διάπλατα τους ορίζοντές των κατοίκων της.
Ø Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε όλα τα μπαρ και τις καφετέριες των Τρικάλων.
Ø Τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της πόλης είναι εφοδιασμένα με ράμπες.  Ο σεβασμός στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες αποτυπώνεται και στο δρόμο με τις θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ να προορίζονται αυστηρά για ΑμεΑ (σε περίπτωση παράβασης, η δημοτική αστυνομία ενημερώνεται χάρη σε έναν πομποδέκτη Bluetooth)…
Ø Οι κάτοικοι κινούνται συχνά με το ποδήλατο (7 στους 10 το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση), με τα Τρίκαλα να διαθέτουν τον μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο της Ελλάδας, ενώ στις διαβάσεις πεζών έχουν προτεραιότητα οι… πεζοί.
Ø Το παράνομο παρκάρισμα αρχικά αντιμετωπίστηκε με προειδοποιητικές κλήσεις που ανέγραφαν: «Τη φορά αυτή δεν θα σου κόψουμε κλήση. Την επόμενη φορά όμως που θα παρκάρεις στον πεζόδρομο, θα σου επιβληθεί το πρόστιμο. Βοήθησε και εσύ να ζήσουμε όλοι καλύτερα. Δήμος Τρικκαίων».
Ø Στα Τρίκαλα παρουσιάστηκε και το λεωφορείο χωρίς οδηγό, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε με επιτυχία για έξι μήνες σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις, και το οποίο σύντομα θα επιστρέψει στους δρόμους της πόλης. Ηταν ένα project που έβαλε την πόλη στα ραντάρ των Ευρωπαίων.
Ø Σε αρκετά σημεία στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχουν συγκεντρωμένοι κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης, ο δήμος τοποθέτησε καλαίσθητους ξύλινους φράκτες, οι οποίοι ανοίγουν και ξανακλείνουν.
Ø Ο Μύλος των Ξωτικών ξεκίνησε πριν χρόνια ως μια ωραία τοπική γιορτή και εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της χώρας, εκτοξεύοντας τον τουρισμό της πόλης όλο τον χρόνο. Στήνεται επί πέντε εβδομάδες το χρόνο, σε έναν ιστορικό κυλινδρόμυλο του 1884, και προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από ένα εκατ. επισκέπτες από Ελλάδα και Βαλκάνια.
Ø  Πλέον, το μεγάλο στοίχημα για την πόλη είναι να αποτινάξει οριστικά από πάνω της την στάμπα ενός προορισμού που απλώς παρασκεύαζε τυριά και να κεφαλαιοποιήσει στον τουρισμό, με τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων καταλυμάτων, ώστε να καταστεί αυτόνομος προορισμός και όχι ως βάση για την εξόρμηση των εκδρομέων σε όμορους προορισμούς.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia