Οι ''κρυφοί εκατομμυριούχοι της Coca-Cola''...


Τις δεκαετίες του ‘20 και ‘30, στο Quincy, μια μικρή πόλη στην Φλόριντα, ένας τραπεζίτης, ο Pat Munroe, παρατήρησε ότι ακόμα και οι σχετικά φτωχοί Αμερικανοί ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν μέχρι και το τελευταίο τους σεντ για να αγοράσουν ένα ποτήρι Coca-Cola. 
Τότε, ο τραπεζίτης διείδε μια επιχειρηματική ευκαιρία. Προσφέροντας πολύ καλές αποδόσεις σαν μετοχή, ο «Mr. Ρat», όπως τον αποκαλούσαν, όχι μόνο αγόραζε ο ίδιος μετοχές αλλά, σε μια ανιδιοτελή χειρονομία, προέτρεπε και τους πελάτες του να αγοράσουν το δικό τους μερίδιο στη εταιρεία. Εκμεταλλευόμενος τη θέση του, προσέφερε πολύ δελεαστικά δάνεια για να τους παρακινήσει να το κάνουν.
Όταν η μετοχή της Coca-Cola έγινε δημόσια (ξεκίνησε δηλαδή να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο) το 1919, η αξία της μετοχής της ανέρχονταν στα 40 δολάρια, ωστόσο δύο απανωτές κρίσεις (στην αυξημένη τιμή της ζάχαρης και  στη ρήξη με τους εμφιαλωτές), έριξε την αξία της μετοχής της στα 19 δολάρια.
Αυτή ήταν η
μεγάλη ευκαιρία. Ο Mr. Pat συνέχιζε να αγοράζει και ταυτόχρονα να προτρέπει τους κατοίκους του Quincy να κάνουν και αυτοί το ίδιο, καθώς τώρα θα μπορούσαν με τα ίδια χρήματα να αγοράσουν περισσότερες μετοχές.
Χάρη σε αυτή την κίνηση, ο Mr. Pat κατάφερε να σώσει τη μικρή πόλη από τις μεγάλες καταστροφές στις σοδειές και τα μεγάλα δεινά του Κραχ του ‘29. Όταν η αμερικάνικη οικονομία συρρικνωνόταν, η μικρή πόλη των 7.000 κατοίκων επιβίωσε από τα μερίσματα που λάμβαναν οι μέτοχοι της Coca-Cola, οι οποίοι συνέχιζαν να αγοράζουν όταν η οικονομία άρχισε να επανακάμπτει.
Τα χρόνια εκείνα, το Quincy έγινε η πλουσιότερη πόλη ανά κάτοικο σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 67 οικογένειες έγιναν εκατομμυριούχες χάρη στην Coca-Cola. Οι περιουσίες που κερδήθηκαν τότε, πέρασαν στις επόμενες γενιές, προσφέροντας πλούτη και άνετη ζωή σε εκατοντάδες κατοίκους της μικρής πόλης. Υπολογίζεται ότι τη δεκαετία του ’90 οι κάτοικοι του Quincy είχαν στην κατοχή τους 7,5 εκατ. μετοχές, που άξιζαν 375 εκατ. δολάρια. Ακόμη και σήμερα, στην τράπεζα από όπου ξεκίνησαν όλα, το 65% των χρημάτων που επενδύονται, πηγαίνει σε μετοχές της Coca-Cola.
Όσον αφορά τον μεγάλο «ευεργέτη», τον Mr. Prat, πέθανε το 1940 σε ηλικία 80 ετών. Άφησε πίσω του 18 παιδιά, από δύο συζύγους, τα οποία κληρονόμησαν 1 εκατ. δολάρια έκαστο – η αξία σε σημερινά χρήματα είναι περίπου 18 εκατ.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia