Zara: Σπαρακτικά σημειώματα σε τσέπες ρούχων...

Την εβδομάδα που μας πέρασε τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας μια περίεργη υπόθεση που εμπλέκει εμμέσως τον ιδιοκτήτη του ομίλου Inditex (που διαχειρίζεται διάφορα brands ένδυσης, με κορωνίδα τα Zara), Αμάνθιο Ορτέγα, έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, πελάτες του Zara ανέφεραν ότι σε καταστήματα της Κωνσταντινούπολης βρήκαν ασυνήθιστες ετικέτες στα ρούχα.

Η ετικέτα, που έχει το σπαραχτικό μήνυμα: «Εγώ έφτιαξα το ρούχο που κρατάς και δεν έχω πληρωθεί για αυτό», ζητά από τους καταναλωτές να το μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να υποστηρίξουν την εκστρατεία τους για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και να πιέσουν τους υπεύθυνους του Zara να πληρώσουν τους μισθούς που τους οφείλουν.

Εικάζεται ότι αυτά τα περίεργα μηνύματα γράφτηκαν από Τούρκους εργάτες (τα Zara ράβονται στην Τουρκία), οι οποίοι διατείνονται ότι έχουν μείνει απλήρωτοι για τρεις μήνες, καθώς η εταιρεία Bravo Tekstil που τους απασχολούσε έκλεισε αιφνιδίως και ο εργοδότης εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Στο βωμό του κέρδους, εταιρείες-κολοσσοί όπως η Zara, η Apple και η Samsung, συνεργάζονται με ανυπόληπτους επιχειρηματίες σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου συχνά δεν τηρούνται ούτε καν τα στοιχειώδη (πριν από λίγα χρόνια, σε φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο παραγωγής της Apple βρήκαν τραγικό θάνατο δεκάδες εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και παιδιά). 
Παρ' όλα αυτά, τέτοια περιστατικά δείχνουν να αφήνουν παγερά αδιάφορα τα εκατομμύρια των θαυμαστών των εταιρειών αυτών...
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia