Ασιατικά εστιατόρια στην Γερμανία χρεώνουν τα... αποφάγια

«Ό,τι δεν τρως, θα το πληρώνεις». Αυτή φαίνεται ότι είναι μία τάση που διαμορφώνεται σε αρκετούς χώρους της εστίασης στο εξωτερικό και δη στην Γερμανία, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην σπατάλη φαγητού, που δυστυχώς έχει λάβει σε ανησυχητικές διαστάσεις - κάθε Γερμανός πετάει 225 γραμμάρια τρόφιμα στα σκουπίδια την ημέρα, με μόνο το ένα τρίτο να είναι πραγματικά για πέταμα. Στην κοινωνία της σπατάλης στην οποία ζούμε, κάθε Γερμανός πετάει κάθε χρόνο τρόφιμα αξίας 235 ευρώ.
Ο γαστρονόμος και υπεύθυνος του εστιατορίου Yuoki στη Στουτγάρδη Γκουόγιου Λούαν βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για  να παρακινήσει τους πελάτες του να τρώνε όλο το φαγητό τους. Όποιος παραγγείλει το μενού «120» και δεν το καταναλώνει θα πρέπει να πληρώσει ένα ευρώ πρόστιμο. Συγκεκριμένα, τα αποφάγια από το σούσι και τη σαλάτα κοστίζουν ένα ευρώ και από τα ζεστά γεύματα δύο ευρώ ανά πιάτο (ωστόσο, δεν διασαφηνίζεται τι γίνεται στην περίπτωση που το φαγητό δεν αρέσει στον πελάτη).
Το  μενού «120» διαρκεί 120 λεπτά και οι πελάτες μπορούν να φάνε όσο θέλουν. Σε κάθε παραγγελία επιτρέπονται πέντε πιάτα. Αν ο πελάτης δεν μπορέσει να τα καταναλώσει όλα, θα «τιμωρηθεί» πληρώνοντας ένα ευρώ πρόστιμο.
Ο εν λόγω κύριος δεν είναι ο μόνος, καθώς αρκετά εστιατόρια ασιατικής κυρίως προελεύσεως στη Γερμανία, εμφανώς ενοχλημένα από την αλόγιστη σπατάλη, ακολουθούν την ίδια πολιτική.

Το πρόστιμο που πληρώνει ο πελάτης στο  εν λόγω εστιατόριο δεν καταλήγει στην τσέπη του, αλλά δίνεται σε δωρεές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τα εγκαίνια συγκεντρώθηκαν  πάνω από 900 ευρώ σε πρόστιμα. Πάντως ο ίδιος ο επιχειρηματίας δηλώνει ότι πλέον οι περισσότεροι πελάτες του δεν κάνουν υπερβολές και φροντίζουν να τρώνε όλο το φαγητό τους (ενθυμούμενοι ίσως και την μητρική προτροπή στα παιδικά τους χρόνια…).

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia