
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ERGON FOODS
«Από την
κρίση στην επιτυχία: πώς ορισμένοι Έλληνες κέρδισαν ακριβώς επειδή δεν είχαν τίποτα να χάσουν» ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ τουCNN. Ο δε Guardian έγραψε: «Είναι από εκείνους τους Έλληνες που
κατάφεραν να προσαρμοστούν στην κρίση και να δημιουργήσουν παρά τα αυστηρά
μέτρα λιτότητας». Αυτά ήταν μόνο δύο από τα διεθνή Μέσα που το 2014 έπλεξαν το
επιχειρηματικό εγκώμιο των αδερφών Δούζη, δύο νέων ανθρώπων που δημιούργησαν
μία άκρως επιτυχημένη αλυσίδα παντοπωλείων-εστιατορίων μέσα από την οποία
προωθούν τα δικά τους brands με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα – τα οποία
ειρήσθω εν παρόδω βρίσκονται σήμερα σε 300 σημεία πώλησης σε Ελλάδα και
εξωτερικό.
Το όραμα δύο
αδερφών…
Ήταν το
2008, τη χρονιά που η κρίση άρχισε δειλά δειλά να δείχνει τα δόντια της, όταν ο
Θώμας και ο Γιώργος Δούζης, έχοντας αμφότεροι ολοκληρώσει τις σπουδές τους, στην
Εφαρμοσμένη Πληροφορική ο πρώτος και στα Μαθηματικά ο δεύτερος, δεν θα αργήσουν
να αντιληφθούν ότι δεν θα έβρισκαν ποτέ την «καλοπληρωμένη δουλειά σε
πολυεθνική εταιρεία» που είχαν ονειρευτεί.

Από τα προϊόντα,
στα παντοπωλεία-εστιατόρια…
Πρώτα τους
προϊόντα, ένα βαζάκι με μέλι από τη Θάσο, το «Μέλισσας Έργον», και μια φιάλη
ελαιολάδου από τα Χανιά, το «Ελιάς Έργον», για να ακολουθήσουν όσπρια,
αλίπαστα, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, γλυκά του κουταλιού, όλα υπό την επωνυμία «Ergon». Σύντομα τα προϊόντα των δύο αδερφών θα βρεθούν
στα ράφια αρκετών παντοπωλείων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Εμπνεόμενοι
από την διείσδυση των concept stores, παίρνουν την τολμηρή απόφαση το 2011 να
δημιουργήσουν κάτι ανάλογο στη Θεσσαλονίκη, τον τόπο καταγωγής τους. Αφού
δανείζονται χρήματα από έναν θείο τους, ανοίγουν το πρώτο τους κατάστημα. Ένα
μήνα μετά έρχεται πρόταση συνεργασίας από το Sani Resort, στο οποίο εν τέλει θα δημιουργηθεί ένα
πρωτοποριακό παντοπωλείο-μεζεδοπωλείο, το μενού του οποίου υπογράφει ο Δημήτρης
Σκαρμούτσος.
Η ταχύτατη
διείσδυση…

Μάλιστα,
ένα από τα πιο εμβληματικά καταστήματα είναι αυτό της Θεσσαλονίκης, εκεί που
στεγαζόταν κάποτε ο κινηματογράφος «Ριβολί», όπου σε 1000 τ.μ. απλώνεται ένας
γαστρονομικός πολυχώρος, με μανάβικο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, παντοπωλείο,
φούρνο, καφετέρια, καθώς και έναν εξώστη όπου φιλοξενούνται σεμινάρια
μαγειρικής και οινογνωσίας.
Παρά την
αξιοσημείωτη επέκταση και επιτυχία, η εταιρεία Ergon, που έχει ενταχθεί από το 2014 στο δίκτυο της Endeavor (μη κερδοσκοπικό οργανισμό στήριξης της
επιχειρηματικότητας), εξακολουθεί να παραμένει οικογενειακή, με τα δύο αδέρφια
να πλαισιώνονται από τη μητέρα τους και μερικούς εκλεκτούς φίλους.