Επεσε η αυλαία για την Ηλεκτρονική

Μετά από 66 χρόνια λειτουργίας, η Ηλεκτρονική Αθηνών, από τις πλέον γνωστές αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών (γνωστή και για το σλόγκαν «έλα Αλέκο»), έριξε και επίσημα τίτλους τέλους, επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο που κυκλοφορούσε εδώ και λίγο καιρό για την τύχη της ιστορικής εταιρείας.

Η Ηλεκτρονική Αθηνών, που ιδρύθηκε το 1950 ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, εξαγοράστηκε το 1989 από τον σημερινό ιδιοκτήτη της κ. Ιωάννη Στρούτση. Το 1999 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως από την 1η Οκτωβρίου 2012, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα ρευστότητας, είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της.

Χθες λοιπόν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε και με τη βούλα την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης. Ως εκ τούτου, από σήμερα, τα 45 καταστήματα της αλυσίδας κλείνουν οριστικά παρασύροντας στην ανεργία 450-550 άτομα.

Η εταιρεία, σε σχετική ανακοίνωσή της, αποδίδει το «λουκέτο» στο γεγονός ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε και νέο τραπεζικό δανεισμό ακυρώθηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού. Ουσιαστικά, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της συρρίκνωσης της οικονομίας και κατά συνέπεια της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά και με τα capital controls –που ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και δημιούργησαν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες ευνοήθηκαν από την όλη κατάσταση-- σε ισχύ, η ελληνική εταιρεία στραγγαλίστηκε οικονομικά.

Η συρρίκνωση του μεριδίου της αγοράς και η συσσώρευση ζημιών δημιούργησαν μία ασφυκτική κατάσταση για την πάλαι ποτέ μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, η οποία εν τέλει οδηγήθηκε στο μοιραίο. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία οφειλή μισθών προς τους εργαζομένους της. Οι οφειλές είναι προς τις τράπεζες, τους προμηθευτές, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων στα οποία στεγάζονταν καταστήματα της αλυσίδας. 

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia