Game of Thrones στην Ικαρία. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.

Πρόσφατα έγραψα για την Βόρεια Ιρλανδία η οποία, χάρη στο Game of Thrones, προσδοκά 4 εκατ. τουρίστες μέχρι το 2020. Χάρη σε αυτή τη σειρά, η οποία γνώρισε αναπάντεχη επιτυχία, η απομονωμένη χώρα, στα ταμεία της οποίας εισρέουν ετησίως 25 εκατ. δολάρια, μπήκε στον τουριστικό χάρτη. Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, διάβασα ότι οι παραγωγοί της σειράς, στα πλαίσια της αναζήτησης νέων τοποθεσιών, μετέβησαν στην Ικαρία. Τι τους απώθησε; Η ελληνική γραφειοκρατία.
Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, οι παραγωγοί της δημοφιλούς σειράς ταξίδεψαν φέτος το καλοκαίρι μέχρι την Ικαρία προκειμένου να φωτογραφίσουν μερικές από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού (το Κάστρο του Κοσκινά, το ευρύτερο τοπίο και μνημεία, το βραχώδες ακρωτήριο Δράκανο) και να τις χρησιμοποιήσουν ως σκηνικό στα επεισόδια του πέμπτου κύκλου που άρχισε τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, ο πέμπτος κύκλος της σειράς φαντασίας Game of Thrones τελικά δεν θα γυριστεί στο ελληνικό νησί, τουτέστιν η χώρα μας έχασε μια μοναδική ευκαιρία, αν κρίνουμε από την απήχηση που έχει η σειρά, για να προβάλει χωρίς κόστος τις ομορφιές της.
Η γραφειοκρατία στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο ώστε να αποθαρρύνει τους τηλεοπτικούς παραγωγούς – αλήθεια, που είναι όλα αυτά τα κίνητρα που έχουν εξαγγελθεί για τους παραγωγούς ταινιών; Πιο γρήγορα αντανακλαστικά επέδειξε η Σεβίλλη της Ισπανίας και συγκεκριμένα το μεσαιωνικό κάστρο Αλκαζάρ, όπου τελικά θα γυριστεί η σειρά. Μάννα εξ’ ουρανού για μία περιοχή που μαστίζεται από υψηλά -35%- ποσοστά ανεργίας.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το Game of Thrones διέθετε, στον πρώτο κύκλο, άρωμα Ελλάδας, καθότι περιλάμβανε, ως ψηφιακό φόντο, εικόνες από τα Μετέωρα. «Αυτό το μέρος είναι πραγματικά μαγικό» έγραφε η «Huffington Post». «Οι βράχοι που φθάνουν στα 1.300 πόδια και μοιάζουν να αιωρούνται στον αέρα είναι ανεξερεύνητοι από τους τουρίστες. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει. Ο ρόλος των Μετεώρων στο Game of Thrones θα μπορούσε να μετατρέψει την περιοχή σε προορισμό για τους φανατικούς της σειράς».

Αμ δε. Εδώ είναι Ελλαδιστάν… 
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia